toggler

Verzorgingstips

Half zonnig

Orchideeën houden wel van zon, maar niet van de volle zon. Zet de plant dus op een lichte plek, zolang het maar geen raam op het zuiden is.

Kamertemperatuur

Houd de kamertemperatuur tussen de 15 en de 25 graden. Zet een orchidee echter niet op de tocht of bij de centrale verwarming in de buurt.

Water geven

Geef om de vijf tot zeven dagen water. Dat doe je het beste door de plant 5 minuten onder te dompelen of door met de gieter water te geven.

60-120 dagen in bloei

Een orchidee kan wel 60-120 dagen bloeien. Als u de plant goed verzorgt krijgt u die garantie.

Geen water in pot

Voorkom dat er water in de pot achterblijft na het watergeven, anders kunnen de wortels gaan rotten.

Niet eten!

Orchideeën zijn niet eetbaar.

De bloei

Wat doe ik verkeerd als mijn orchidee de knoppen en bloemen laat vallen?
Orchideeën zijn tropische planten. Ze houden dus van warmte. En wordt het te koud, dan kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen. Dat komt doordat de wortels dan niet meer actief zijn. Zeker als de orchidee te nat wordt gehouden, op de tocht staat of te weinig licht heeft, gaat de bloei niet meer zoals het hoort.

Let er daarom op dat de orchidee altijd in een ruimte staat waar het gemiddeld 20 graden is (en minstens 15 graden). Houd een Phalaenopsis ook uit de buurt van groenten en fruit. Tijdens het rijpingsproces daarvan komt ethyleen vrij en daar houden bloeiende orchideeën niet van.

Hoe krijg ik een uitgebloeide orchidee weer in bloei?
Heel eenvoudig: knip de steel boven het derde oog af. Geef de plant weinig water en geen voeding. En zet de orchidee niet te licht. Dan komt er na een paar maanden vanzelf een nieuwe bloem in.

De groei

Wat kan ik doen aan de wortels boven de pot?
Orchideeën kunnen luchtwortels ontwikkelen. Die gaan boven de pot groeien en zijn minder sierlijk. Knip ze gewoon af: die wortels hebben geen functie voor het opnemen van water.

Is er iets aan de hand als de wortels gaan stinken of bruin en zwart verkleuren?
Stinkende wortels zijn een teken dat de wortels gaan rotten. Ook als ze bruin of zwart verkleuren wordt dat veroorzaakt door een rottingsproces. Gezonde wortels herkent u aan de frisgroene of grijze kleur.

En wat moet je doen als de wortels gaan rotten?
Een orchidee met wortels die gaan rotten hoef je niet meteen weg te gooien. Heeft de plant ook luchtwortels aangemaakt die er gezond uitzien? Die kun je dan als ‘nieuwe’ wortels gebruiken. Haal de plant uit de pot, verwijder de rottende wortels en stop de luchtwortels met wat nieuwe orchideeëngrond in de pot.

Geef ik te weinig water als de bladeren slap gaan hangen?
Orchideeën die te droog worden gehouden, reageren daarop door hun bladeren te laten hangen. Een ander symptoom van watertekort zijn grijze, ingedroogde wortels. Geef iets meer water.

Is er iets te doen aan gele bladeren?
Een orchidee die te veel water krijgt, wordt geel omdat de wortels gaan rotten. Heeft u het idee dat u niet te veel heeft gegeven? Dan kan het zijn dat het water iets te koud is. Gele bladeren vallen uiteindelijk van de plant.

Grond en voeding

In welke potgrond moet ik een orchidee zetten?
Orchideeën hebben kieskeurige wortels: de potgrond moet een beetje luchtig zijn. Gewone potgrond is niet luchtig genoeg. Er is daarom speciale orchideeënpotgrond te koop bij tuincentra. Vraag naar bark.

Welke voeding kan ik mijn orchidee het beste geven?
Orchideeën vragen speciale voeding. Die is te koop bij tuincentra en bloemisten.

Moet ik iets doen als er insecten en beestjes in de plant zitten?
Schadelijke insecten zoals luis, spint en trips horen niet in een orchidee thuis. Uw tuincentrum heeft ongetwijfeld een middeltje op natuurlijke basis in huis. Een enkele keer kan er een spinnetje voorkomen. Die kunnen bij Stolk Flora in de plant kruipen doordat we onze orchideeën zo natuurlijk mogelijk telen.

Is een orchidee giftig?
Orchideeën zijn geen giftige planten. Ook zijn ze niet schadelijk voor kleine kinderen of huisdieren. En even voor de goede orde: het zijn natuurlijk geen eetbare planten.

Zon en temperatuur

Op welke plek in huis zet ik mijn orchidee het best?
Orchideeën houden wel van licht, maar niet van direct zonlicht. Vermijd dus een plek in huis waar de zon er direct op schijnt.

Wat is de ideale temperatuur voor orchideeën?
Ook al zijn het tropische gewassen: u hoeft het in huis niet tropisch te stoken om het uw orchidee naar de zin te maken. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden voelt een orchidee zich het prettigst. Lager dan 15 graden raden we af.