toggler

Weetjes over Phalaenopsis

De leukste weetjes over de Phalaenopsis

Wat is het verschil tussen een Phalaenopsis en een orchidee?
Ik zou het zo kunnen uitleggen: Phalaenopsis is mijn voornaam en orchidee mijn achternaam, de naam van mijn familie. Binnen mijn orchideeënfamilie heb ik nog veel meer broertjes en zusjes. Maar noem me maar zoals je wilt, ik luister naar allebei!

Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Zuidoost-Azië. Maar je kunt mijn familieleden ook vinden in de Filippijnen. En zelfs in Australië komen ze verre afstammelingen van mij tegen.

Waar groei je?
Phalaenopsis is een orchidee die je vooral in bomen kunt vinden. Daar groeien we zonder dat we de voedingsstoffen uit de bomen halen. Geen bomen? Dan geven mijn soortgenoten en ik de voorkeur aan luchtdoorlatende grond, zoals humus en bark (boomschors). En met een plekje op een rots of in een rotsspleet nemen we ook genoegen. Als het maar in de buurt van een rivier of een beekje is.

Hoe groeit een orchidee eigenlijk?
We hebben net als elke andere plant wortels. Hier vind je onze wortels keurig in een pot. In de natuur hebben we ‘luchtwortels’: wortels die niet in de potgrond staan maar die bijvoorbeeld de boom omarmen.

Die mooie naam, waar komt die vandaan?
Phalaenopsis betekent eigenlijk ‘als een nachtvlinder’. Het is een naam die is afgeleid van twee Griekse woorden: ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op).

En hoe spreek je die eigenlijk uit?
Het is faa-le-nop-sis. Dus niet: faa-laa-ee-nop-sis!

Hoe lang kun je bloeien?
Onze bloeiperiode is heel lang: minstens 60 dagen! En niet om op te scheppen, maar het komt ook voor dat het 180 dagen en meer is. Heb je tenminste alle tijd om te genieten van onze mooie kleuren en prints. Zeg nou zelf, waar vind je bloemen met een gestreept of gespikkeld patroon?

Moet je lang in de kas bij Stolk Flora staan?
Ja, best wel. Het duurt een jaar voordat we van een stekje een bloeiende plant zijn!

Klopt het ook dat je een geur verspreidt?
Goed gezien! Ik bedoel: goed geroken! Orchideeën verspreiden een heel lichte geur. Bij zonsopgang ruik je die geur het beste. En wist je dat we zelfs een speciale geurende lijn hebben? De Parfum de Provence collectie bestaat uit geurende orchideeën.

En watergeven?
Op zijn tijd. Ik hou niet van natte voeten, als je daar maar aan denkt. Je kunt me het beste 1x per week 5 minuten in het water zetten en dan eruit halen. Onderdompelen noemen ze dat. Na het dompelen mij graag wel even uit laten lekken.

Op zoek naar nog meer verzorgingstips?